Kürtaj Nedir?

Kürtajın kelime anlamı; “kazımak”tır. Halk arasında ilk akla gelen; sadece gebeliğin sonlanması amacıyla yapılmaz, aynı zamanda düzensiz kanamaların nedenini anlamak içinde yapılır. Buna Probe Küretaj denir. Bir anlamda tedavi niteliği de taşır.

Teknolojinin ilerlemesi ile rahim içerisinin değerlendirilmesinde altın standart; günümüzde Histeroskopi olmuştur. Ultrasound da görülen rahimdeki patolojiler, endometrial düzensizlik, polip, hiperplazi, myom, kanser gibi şüphe uyandıran ultrasound bulgularında teşhis ve tedavi amaçlı histeroskopi altın standarttır. Histeroskopi ayrı ve geniş bir konu olduğu için bundan bahsetmeyeceğiz. Gebelik sonlandırılması nasıl yapılmaktadır kabaca onun bilgisi verilecektir. Lütfen videoyu izleyin.

Peki hasta olarak işlem öncesi nelere dikkat etmelidir?

Yaklaşık dört saat öncesinden de hiç birşey yememesi ve aç karnına bu işlemin yapılması gerektiği detaylı bir şekilde anlatılır. Kendisinin sormak istediği, aklına takılan şeyler varsa o konu hakkında da bilgilendirilir.

İşlem sonrası nelere dikkat edilir?

İşlem bittikten sonra hasta yaklaşık yarım saat dinlendirilir.

En az iki saat araba kullanmaması tavsiye edilir.

Gerekli ilaçlar verilir, tavsiyelerde bulunulur.

İyileşme süreci içerisinde de doktoruyla iletişim halinde bulunması önerilir.

Kürtaj öncesi ne işlemler yapılır? Nelere dikkat etmek lazımdır?

İstenmeyen gebelik için müracaatta detaylı bir muayene yapılır. Ultrasoundda gebeliğin büyüklüğü, uterus anomalileri (septum, çift uterus vb.), myom, dış gebelik veya çoğul gebelik ve başka patolojilerin olup olmadığı araştırılır. Hastanın geçirdiği ameliyatlar, sezeryan veya normal doğum veya alerjik bir durumu olup olmadığı sorgulanır. Ne tür bir anesteziyi tercih eder; lokal veya sedoanaljezi ve anestezi şekli sorulur. Anestezi hakkında bilgi verilir.

Kürtaj işleminde hangi teknikler kullanılır?

Bir ve beş gün günü geçmiş çok erken gebeliklerde; gebelik kesesi bir cm. nin altında ise ve özellikle gebelik kesesi rahmin tuba girişlerine yerleşmişse, vakumla kürtaj mümkün olamaz. Bu gebelik tahliyesi; görerek, ofis histeroskopisi ve lokal uyuşturmayla (hasta panik yada işlemden korkuyorsa; uyutularak) çok rahatlıkla sonlandırılabilir.

On haftaya kadar olan gebelik sonlandırmaları; vakum kürtaj tekniği ile yapılır. On haftadan büyük; özürlü yada ölü gebeliklerin tahliyesinde daha farklı teknikler kullanılır. Bütün bu işlemler steril koşullarda asepsi ve antisepsi kurallarına uyularak gerçekleştirilir ve mutlaka işlemden sonra ultrasound ile içerde parça kalıp kalmadığı kontrol edilir.

Kürtaj öncesi genelde gözden kaçırılan şeylerin başında; plasenta previa ve akreata dediğimiz; plasenta anomalileri akıldan çıkarılmamalı ve bu gebeliklerin tahliyesi, ayrı bir beceri ve teknoloji gerektirir. Servikal gebelikler ve akreata anomalileri histeroskopi olmadan yapılması hastaya ciddi zararlar verebilir. Kürtaj hem basit hemde zor bir işlemdir. Aksi halde bu patolojilerin tedavisinde histeroskopi tekniğini kullanmadan bu problemlerin halledilmeye çalışılması hastaya ve hekime sıkıntılar yaratacaktır. Histeroskopinin kullanılması; ilk muayene esnasında plasentanın ve gebeliğin büyüklüğüne göre önceden karar verilir.

Bütün bu işlemlerdeki arayış komplikasyonsuz ve hastanın konforunu en üst düzeyde tutmak için yapılan arayışlardır. Her ne kadar akreata, previa, servikal gebelik çok az karşımıza çıksa bile bu gebeliklerin tahliyesinde bilgili, donanımlı ve tecrübeli olmak gerekir.